1. Estetik dolgu nedir ? Estetik amaçlı dolguları daha canlı, parlak ve ışıltılı bir görünüm elde etmek amacıyla, yapısal eksiklik ya da yıpranma belirtilerinin en çok dikkat çektiği yüz, boyun ve el sırtlarında kullanmaktayız. A.B.D.’de 2009 yılında 10 milyon’dan fazla hazır dolgu kullanılmıştır. Bu sayı her yıl artmakta, ülkemizde de giderek yaygınlaşmaktadır.
2. Nasıl uygulanır ? Uygun tıbbi ortamda konunun uzmanları (estetik-plastik cerrahlar, dermatologlar) tarafından deri içine ya da deri altına uygulanır.
3. Bu uygulamada kullanılan malzemenin özelliği nedir ? Farklı maddelerle hazırlanan geçici ya da kalıcı özellikteki hazır dolguların yanı sıra kişinin kendi yağ dokusunu ya da kanından hazırlanan sıvıları (PRP) kullanmaktayız.
4.Kişinin kendi yağ dokusunu kullanmak ne kadar sağlıklıdır ? Uygulamanın ömrünü ne kadar etkiler ? İşlem uygun cerrahi ortam ve anestezi altında estetik-plastik cerrahi uzmanı tarafından uygulanır. Genellikle karın ve bel bölgesinden alınan yağlar kullanılır. Kişinin kendi dokusu olduğu için belirgin bir yan etkisi yoktur. Kişisel özellikler ve kullanılan tekniğe bağlı olarak yağın bir kısmı vücut tarafından emilir. Kök hücre uygulamaları ile yağ dokusunun kalıcılığı artırılır.
5. Hangi bölgelere uygulanabilir/ uygulanamaz ? Yağ dokusu açısından herhangi bir bölge kısıtlaması yoktur, ancak hazır dolgularda konu tartışmalıdır: hyaluronik asit dolgularının iki kaş arasında ve burun kanadı çevresinde kullanılmaması gerektiği savunulmaktadır.
6. Yüzde en çok tercih edilen bölgeler hangileridir ? Dudaklar, yanak altındaki oluklar, ağız çevresi, yanaklar, şakaklar ve göz çevresi.
7. Vücutta kullanılabileceği bölgeler hangileridir ? Hangi bölgeler uygun değildir ? Yağ dokusu vücutta eksiklik duyulan her alanda güvenle kullanılabilir. Memeler açısından ise durum tartışmalıdır: uzun dönemde kanser oluşumunu tetikleyip tetiklemediği ya da görüntüleme yöntemlerinde yanılmalara yol açıp açmadığı konuları araştırma safhasındadır. Hazır dolgular da meme dışındaki alanlarda, kısa ve uzun dönemli yan etkileri göz önünde bulundurularak kullanılabilir.
8. Hangi yaş grubunda uygulanmalıdır ? Nadir doğumsal eksiklikler dışında yetişkinlerde (18 yaş sonrası) kullanılmalıdır.
9. Kimler bu işlem için uygundur ? Dış görüntüsünü sorun edinip bize başvurarak ameliyatsız çözüm arayan, daha canlı ve ışıltılı bir estetik görünüm arzu edenler, kaza ya da ameliyat sonrası oluşan bozukluklar için çare arayanlar dolgu işlemlerinden yarar görebilir.
10. Kimlere uygulanamaz ? Güncel hazır dolgu maddeleri arasında en sık tercih edilenler hyaluronik asit içerenlerdir. Bu dolgular derinin yapıtaşlarından olan bu maddenin sentetik benzerleridir ve bir süre sonra vücut tarafından emilerek yokedilmektedir. Kalıcı sonuç almak isteyenler için yağ dokusu ya da germe ameliyatları daha uygun olacaktır. Alerjik bünyelilerde ya da daha önce benzer bir durum yaşamış olanlarda kullanılmaz.
11. Ehil ellerde yapılmasının önemi nedir ? Kozmetik sektörü hızla büyümekte ve piyasaya sürekli yeni ürünler sunulmaktadır. Bu ürünler büyük reklam kampanyalarıyla tanıtılmakta ancak denetimleri yetersiz kalmaktadır. Halkımızın bu konuda aydınlatılması büyük önem taşımaktadır. Bu işlemlerin ehil olmayan ellerde yapılması geri dönülmesi zor, kalıcı sorunlara yol açabilir.
12. Uygulamanın ömrü ne kadardır ? Hazır dolgular kalıcı olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayrılır. Günümüzde, kalıcı olmayan dolgular hasta ve hekim tarafından daha sık kullanılmaktadır. Süresi kullanılan maddeye göre değişir, örneğin hyaluronik asit içeren dolgular 6-12 ay sonra kaybolduğundan tekrarı gerekir. Yağ dolgusunda ise belirli bir erime miktarı göz önünde bulundurulmalıdır.
13. Ne kadar sıklıkla uygulanabilir ? Kişiye, uygulanan bölgeye ve dolgunun içeriğine göre değişir.
14. Ağrılı mıdır ? Soğutma, lokal anestetik krem ya da dudak uygulamalarında gerekirse ağız içinden yapılan lokal anestezi altında uygulanır.
15. Yan etkileri var mıdır ? Hazır dolguların tümü için nadir de olsa erken ya da geç dönem, iltihabi ya da iltihabi olmayan yan etkiler sözkonusudur. Yağ dolgularında yan etkilere daha az rastlanır.
16. Uygulama sonrası günlük yaşama dönüş süresi nedir? Uygulama alanlarına göre ne gibi değişiklikler gösterir ? Uygulama yeri ve miktarının yanı sıra kişisel faktörlere bağlı olarak değişse de kişi genellikle 1-2 saat içinde günlük yaşama döner.
17. Kişi istediğinde dolguları geri alınabilir mi ? Dolguların geri alınması mümkün değildir.