Kadında fizik yapının önemli bir unsuru olan memelerin doğumsal ya da gelişimsel sorunlarına yönelik girişimlerde amaç meme işlevlerini (meme başı duyusu, süt verme) bozmadan simetrik, doğal ve kalıcı bir kozmetik sonuç elde etmektir.
Kimlere yapılmalı ?
Doğuştan ya da gelişimsel (kilo verme, gebelik sonrası) olarak meme dokusu yetersiz olanlar, daha diri ve dolgun meme isteyenler.
Ne kadar büyütmeli ?
Hastanın isteği, vücut ve göğüs duvarı ölçüleri ile memelerin duruşu gözönüne alınarak ameliyat öncesi karar verilir. Ameliyat sırasında ise dokuların esnekliği de gözönünde bulundurulur. En uygun boyut ve yapıdaki protezler yerleştirilir.
Ameliyatsız büyütme mümkün müdür ?
Hayır ! İlaçlar ya da sıvı enjeksiyonları ile meme büyütme mümkün olmadığı gibi, bu tür ürünler sağlığınıza zarar da verebilir.
Yağ enjeksiyonu ile büyütme yapılabilir mi ?
Evet, yağ enjeksiyonları ile meme büyütmek mümkündür. Kişinin kendi dokusu olması nedeniyle avantajlıdır. Anestezi altında birden fazla seans gerektirmesi, sonuçların her zaman öngörülebilir olmaması, görüntüleme tekniklerinde yanılmalara yol açabilmesi ise dezavantajlarıdır. Estetik amaçlı büyütmelerden çok, kanser sonrası yapılan meme onarımlarında yardımcı bir yöntem olarak daha sık tercih edilmektedir.
Ameliyatı nasıl yapılır ?
Gerekli muayene ve kan testleri yapıldıktan sonra, ameliyat, genel anestezi altında 1-2 saat sürmekte, heriki koltuk altından uzanan drenler 2-3 gün tutulmaktadır. Giriş yeri olarak sıklıkla meme altı kesisi tercih edilir, meme başı çevresi ya da koltuk altı kesisi de kullanılabilir. Kas altı ya da üstüne yerleştirilebilirler. Kas altına konduğunda hem daha doğal bir görüntü elde edilmekte, hem de emzirme ve radyolojik görüntülemelerde sorun oluşturmamaktadır.
Ne tür protezler kullanılır ?
Protezler çoğunlukla içi yarı akışkan (jel), dışı ise katı (düz ya da pürtüklü) silikon tabakalardan oluşur. İçi serum fizyolojik (su) içerenler de vardır. Farklı firmalar tarafından farklı hacim ve yükseklikte, standart ya da anatomik (damla) şekillerde üretilmektedir.
Protezlerin değiştirilmesi gerekir mi ?
Günümüzde kullanılan protezler oldukça dayanıklı ve güvenlidir. Değiştirilmeleri gerekmemektedir.
Aynı ameliyatta dikleştirme de yapılabilir mi ?
Sarkık memelerde protezin duruşu sağlamada yetersiz kalacağı düşünülüyorsa dikleştirme ameliyatı da eklenir.
Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli ?
1 hafta kadar ağrı kesiciler ile dinen ağrılarınız olabilir. 2-3 gün sonra koltukaltından çıkan drenler alınır ve kişi sporcu sütyeni kullanarak gündelik yaşama döner. 1 ay süresince ağır spor ve egzersizden kaçınılmalısınız.
Masaj önerir misiniz ?
Hayır.
İlerde doğum yaparsam emzirebilir miyim ?
Bu ameliyat sırasında süt bezi ve kanallar korunmaktadır. Emzirmeniz etkilenmez.
Komplikasyonlar nelerdir ?
Her ameliyat için sözkonusu olabilecek istenmeyen durumların yanında, geç dönemde protez çevresini saran doku zarfının gerginliği (kapsül kontraktürü) nadir de olsa sorun oluşturabilir.